De mbo-route in de bovenbouw

Iedereen doet examen in zeven vakken. Het verschil met de havo-route is dat je in de mbo-route het praktijkvak Dienstverlening en Producten (D&P) volgt. Bij het vak Dienstverlening & Producten kijken we verder naar wat jij interessant vindt, waar jouw talenten liggen en wat je later graag wilt worden. De vaste kern van het programma zijn algemene beroepscompetenties: kennis, vaardigheden en houdingen die je in allerlei beroepsgroepen goed kunt gebruiken.

Daarnaast word je tijdens het 3e en 4e leerjaar voorbereid op het middelbaar beroepsonderwijs. Na het behalen van je diploma maak je de overstap naar het mbo. Je kunt na het behalen van je diploma starten op mbo niveau 3 of niveau 4. Naar welke vervolgopleiding je gaat, kies je zelf. Natuurlijk helpen wij jou hier op school mee!

Tijdens het vak D&P bouw je voort op de kennis over beroepen die je hebt opgedaan bij de Doe- & Ontdekblokken in de onderbouw. Sommige beroepen zullen je aanspreken, andere beroepen wat minder. Ook ga je aan de slag met het digitale programma Qompas. Dit programma helpt jou door middel van testjes en opdrachten uit te zoeken waar jouw kwaliteiten liggen. Ook voer je gesprekken met je coach, ga je open dagen bezoeken en volg je misschien een meeloopdag op het mbo. Zo kom je tot een passende keuze voor een vervolgopleiding.

Keuze richting binnen de mbo-leerroute

Je kunt binnen de mbo-leerroute kiezen tussen de volgende richtingen:

 • Lifestyle & Ondernemen
 • Smart Technology & Design

Lifestyle & Ondernemen

In deze tijd hoor en lees je veel over een gezonde leefstijl. Bedrijven besteden hier ook veel aandacht aan. Er ontstaan veel nieuwe beroepen binnen het thema Lifestyle. Vind jij thema’s als bewegen, voeding en veiligheid ook interessant en belangrijk?

Bij het thema Lifestyle & Ondernemen ga je zelf aan de slag. Je onderzoekt, ontwerpt en presenteert. Ook leer je een plan te maken om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen.

Binnen Lifestyle & Ondernemen kun je voor de volgende thema’s kiezen:

 • Gezonde beweging
  Ben jij sportief en creatief tegelijk? Dan is dit thema echt iets voor jou. Je bedenkt en organiseert een nieuwe bewegingsactiviteit voor een bepaalde doelgroep naar keuze.
 • Food future
  Word jij enthousiast van eten en het bedenken van nieuwe concepten? Dan vind jij al snel je draai bij dit thema, bedenk en maak bijvoorbeeld een gezonde snack voor jongeren.
 • Voorkomen van ongevallen en EHBO
  Wil jij later werken in een beroep waar ehbo belangrijk is? Sta je graag paraat als er een ongeval heeft plaatsgevonden? Doe je liever iets concreets in plaats van alleen maar toekijken? Dan is deze module iets voor jou! In deze module leer je hulp te verlenen bij kleine of grote ongelukken. Je leert wat je moet doen in uiteenlopende situaties. Zo leer je bijvoorbeeld wat je moet doen als iemand dreigt te stikken in een snoepje of als iemand zich verwond heeft of flauwgevallen is.

Smart Technology & Design

Elke dag lees je over nieuwe technologieën. Bij Smart Technology & Design ga je aan de slag slimme technologieën. We ontdekken samen wat voor oplossingen ideeën en processen hierbij een rol spelen. Je leert veel, niet alleen kennis maar ook vaardigheden! De opdrachten die je krijgt voer je samen met je groep uit van concept tot eindproduct. Zelfstandig werken, creatief zijn en dingen onderzoeken met je groep, of alleen zijn belangrijk binnen dit thema. Leren en doen staan centraal. We bereiden jou voor op toekomstige vragen die er vanuit de samenleving aan je gesteld worden.

Binnen Smart Technology & Design kun je voor de volgende thema’s kiezen:

 • Robotica
  Ben jij gek op programmeren en ontwerpen? Deins je niet terug voor een ingewikkelde formule? Kies dan voor robotica en ontwerp en maak je eigen afstand bestuurbare auto. Het is makkelijker dan je denkt!
 • Duurzaamheid + Design
  Wil jij je inzetten voor een betere wereld? Wil je nadenken over duurzame oplossingen? Kies dan voor dit thema, en bedenk, ontwerp en maak een product voor een betere wereld.
 • Vormgeving + Typografie
  Ben je altijd met vormgeving bezig, houd je er van om alles er netjes uit te laten zien en vind je het leuk om met computers te werken? Of heb je creatieve of commerciële ideeën voor nieuwe producten? Dan past de module Vormgeving en typografie helemaal bij jou! Kies dit thema en bedenk een nieuw tijdschrift en maak zelf de foto’s en de rapportages.