De havo-leerroute

De zesjarige havo: Hoe werkt dat?
Antoniusmavo XL biedt een unieke havo-route aan in Gouda: Leerlingen volgen een programma waarbij het mogelijk is in 6 jaar de havo te halen met als tussenstap het mavo-diploma.

Waarom deze werkwijze?
De overheid heeft de vraag vanuit het VO om de havo in het kader van kansengelijkheid in 6 jaar te mogen aanbieden nog niet gehonoreerd. Vandaar dat de tussenstap noodzakelijk blijft ondanks het feit dat veel leerlingen gebaat zijn bij een 6-jarig traject. Het Antonius wil niet wachten op een go vanuit de overheid en biedt een programma aan dat leerlingen met een mavo- of mavo-havo advies de mogelijkheid geeft met een maatwerkprogramma een havo-diploma te halen.

De havo leerroute kiezen
Bij de havo-route op Antoniusmavo XL kies je vakken die passen bij een profiel op de havo. Het vak geschiedenis stellen we daarbij verplicht. Daarnaast kies je voor een havo-verdiepingsvak.

Aansluiting op het Antoniuscollege
De havo-route voorziet in een programma waarin je wordt voorbereid qua kennis en vaardigheden op een drempelloze aansluiting op de havo-opleiding van het Antoniuscollege. De leerroutes, zoals Technasium en TTO, die op het Antoniuscollege worden aangeboden, worden ook in het onderbouw programma van Antoniusmavo XL aangeboden. Leerlingen krijgen zo een unieke mogelijkheid een havo-opleiding in 6 jaar af te ronden, in plaats van in 5 jaar.

De havo-route in de onderbouw

Vanaf de brugklas krijg je per week 2x80 minuten Doe- & Ontdekblokken. In de eerste zes weken maak je tijdens de D&O-blokken zowel kennis met de mbo-route als de havo-route. Na zes weken maak je een keuze welke route je gaat volgen.

Tijdens de D&O-blokken doe en leer je veel en maak je intussen kennis met allerlei werkvelden. Zo weet je straks precies welke opleiding en welk beroep bij jou past. De D&O-onderwerpen in klas 1 en 2 voor de havo-route sluiten perfect aan op het Antoniuscollege.

De D&O-thema’s waar je op de havo-route uit kunt kiezen zijn:

  • mavo XL-Technasium: onderzoeken, ontwerpen, Smart Technology
  • mavo XL-TTO (Tweetalig Onderwijs)
  • mavo XL-BMO (multidisciplinaire projecten)

Hier vind je een omschrijving van de verschillende havo verdiepingsvakken.

Brede Maatschappelijke Oriëntatie (BMO AMXL)
Tijdens de BMO-lessen ga je leren, word je uitgedaagd, gecoacht, krijg je begeleiding en ga je je talenten gebruiken en ontdekken. Ontwikkelen van vaardigheden staat bij BMO centraal. Vaardigheden die je op de havo goed kunt gebruiken, zoals: presenteren, filmen, schrijven, ontwerpen en veel meer. Ook komt je toekomst aan bod, door LOB-onderdelen.

We mengen een aantal vakken met elkaar zoals bijvoorbeeld economie, maatschappijleer en aardrijkskunde, dit heet met een mooi woord vakintegratie. We hopen dat je zo een duidelijk keuze kunt maken van wat je op de havo wilt doen. De vakken bieden we aan op een manier van doen, ontdekken, ontwerpen, creëren en presenteren. Door het ontwikkelen van deze vaardigheden bereid je je voor op de vaardigheden die je op de havo nodig hebt. BMO sluit naadloos aan bij de leerroute ‘havo Breed’ van het Antoniuscollege.

Wil je meer weten over de leerroute ‘havo Breed’ en het Antoniuscollege? Kijk dan op de website van het Antoniuscollege.

 

Tweetalig Onderwijs (TTO AMXL)
Als je kiest voor TTO heb je al een hoger Engels niveau en wil je jezelf meer uitdagen. Je gaat in het Engels naar verschillende onderwerpen kijken zoals cultuur, geschiedenis, literatuur en verschillenden actuele thema's, zoals bijvoorbeeld: global warming. Je leert kritisch naar informatie kijken en brengt je Engels naar een nog hoger niveau. Daardoor gaat het je steeds makkelijker af om een gesprekje in het Engels te voeren of zelfs een presentatie in het Engels te geven. Je doet Anglia examen, als je dit hebt behaald kan je op het Antoniuscollege je Cambridge Advance examen doen.

Buiten dit D&O-blok volg je de lessen gewoon in het Nederlands.

Op de havo van het Antoniuscollege krijg je later de kans om op uitwisselingen te gaan, waarbij je kennismaakt met andere Europese culturen. Dit helpt je ook om kritisch te leren denken, wat de overstap naar de hogeschool nog makkelijker maakt.

Wil je meer weten over het tweetalig onderwijs op de havo? Kijk dan op de website van het Antoniuscollege.

Onderzoek & Ontwerpen (O&O AMXL)
Het vak Onderzoek & Ontwerpen hoort bij het Technasium van het Antoniuscollege. Bij de keuze voor het vak O&O is het belangrijk dat de volgende uitspraken bij jou passen:

  • je bent nieuwsgierig naar de werelden van bèta-techniek;
  • je wilt graag weten hoe bepaalde processen werken of hoe bepaalde producten in elkaar zitten;
  • je vindt exacte vakken zoals biologie, natuurkunde, wiskunde en scheikunde leuk;
  • je wilt jezelf graag ontwikkelen in bèta-technisch ontwerp en/of wetenschap;
  • en je gaat er voor om samen tot een goed resultaat te komen.

Door samen aan projecten te werken bij het vak O&O, kom je er ook achter welke bèta-technische beroepen je leuk lijken. Ook leer je op een hbo-manier te denken en te werken, waardoor je de overstap naar diverse opleidingen prima kunt maken!

Wil je meer weten over het Technasium? Kijk op de website van het Antoniuscollege.

terug naar boven

De havo-route in de bovenbouw

Iedere leerling doet examen in zeven vakken zodat je vakkenpakket aansluit op de profielen die je kunt kiezen op de havo. Mocht je na de havo-route je diploma hebben behaald maar toch graag naar een vervolgopleiding binnen het mbo gaan, dan kan dit altijd!

De havo-route is gericht op de doorstroom naar de havo op het Antoniuscollege. Tijdens het maken van je vakkenkeuzes is het niet alleen belangrijk om vakken te kiezen die je interessant vindt, maar is het ook belangrijk dat je vakken kiest die aansluiten op een havo-profiel.

Hieronder vind je een schematisch overzicht met de keuzes die je kunt maken. Krijg je meer praktijkvakken? Of juist meer theorievakken?

terug naar boven