Leren en doen & vaardigheden

Leren en doen

Leren is leuk als je wat je leert kunt toepassen. Op Antoniusmavo XL ga je vanaf klas 1 veel dóen. Heel bijzonder is dat je ook bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde de link legt met jouw eigen wereld. Je kookt, presenteert, meet en ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kamer. Zo zie je ineens waarom je iets leert.

Vaardigheden

Voor nu en je toekomst. Op Antoniusmavo XL bouw je systematisch aan vaardigheden die je nodig hebt nu en in jouw toekomst. Je leert onder meer samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig werken, creatief en commercieel denken, communiceren en ondernemen. En je bent natuurlijk bezig met allerlei digitale vaardigheden.

Met je coach/docent praat je over wat je goed en minder goed kunt, wat je graag doet en waar je meer van zou willen weten. Dit geeft je veel zelfvertrouwen en helpt je om de goede beroepskeuze te maken.

Op de Antoniusmavo XL krijg je meteen zin om aan de slag te gaan!

Persoonlijk onderwijs

Op Antoniusmavo XL is het onderwijs persoonlijk. Dat wil zeggen dat je samen met je coach en ouders je leerroute uitstippelt. En samen bekijken jullie wat jouw doelen zijn en hoe je je flexuren kunt gebruiken. Bij elk vak werk je op het niveau dat jij aankunt: mavo- of havo-niveau. Doordat je veel mag uitproberen in de praktijk, ontdek je waar je goed in bent en waar je meer van wilt weten. Samen bepalen jullie of je doorgaat voor de mbo- of havo-route.

Geweldige eindexamenresultaten: 100% van de mavo-leerlingen geslaagd in 2016, 2017 én 2018!

Flexrooster

Zelf je dag indelen! Op Antoniusmavo XL krijg je een flexrooster. Je hebt drie vakken per dag van 80 minuten met telkens een pauze ertussen. Voor en na de lessen kun je zelf je flexuren inplannen. Een flexuur duurt 40 minuten. Elke week plan je zelf minimaal vijf flexuren in (meer mag ook). Je gebruikt ze voor coaching, studiewerktijd, extra vakles of voor TTT (Top Talent Tijd).

Benut je al je uren goed, dan heb je geen huiswerk thuis. Je bent altijd klaar om 15:15 uur. In klas 1 en 2 heb je elke dag een huiswerkuur met begeleiding. Aan het begin of het einde van de dag. Dat kies je zelf.

Meer informatie en uitleg

Al je huiswerk en projecten doe je op school.

Individuele begeleiding

Een belangrijke persoon in je schoolleven is je persoonlijke coach. Jullie praten veel met elkaar: jij en je coach en soms ook je ouders. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan beter. Waar heb je meer oefening of juist uitdaging nodig? Maar ook: welke (praktijk)ervaringen vond je het leukst, waar ben je trots op, wat past bij jou, wat wil je nog uitproberen, welke (beroeps)richting past bij jou?

Samen bekijken we welke begeleiding je nodig hebt, wat je gaat kiezen en hoe je persoonlijke leerroute eruit gaat zien. Je digitaal portfolio kan je goed helpen bij je ontwikkelgesprekken. Het is een soort website waarin je alle werkstukken, en ervaringen verzamelt die jij belangrijk vindt. Je gebruikt foto’s, filmpjes, teksten, beoordelingen en certificaten.

Doen en ontdekken

Bij D&O ben je bezig met uitdagende, praktische opdrachten en activiteiten. Je leert veel en intussen maak je kennis met allerlei werkvelden. Zo weet je straks precies welke opleiding en welk beroep bij jou past.

Een paar D&O thema’s die je kunt tegenkomen op de mbo-route:

 • Woonwereld
 • (H)eerlijk
 • In de mode
 • Kidzwijs
 • Kunst & zo

De D&O-onderwerpen voor de havo-route sluiten perfect aan op het Antoniuscollege:

 • Mavo XL-Technasium (onderzoeken, ontwerpen, ondernemen, smart technology)
 • Mavo XL-TTO (tweetalig)
 • Mavo XL-BMO (breed) 

D&O doe je twee jaar. Pas na al je ervaringen en ontdekkingen beslis je hoe je verder gaat in klas 3 en 4. Je mag zelf kiezen:

 • De havo-route op Mavo XL
 • Lifestyle & Ondernemerschap
 • Smart technology & Design
Doen en ontdekken op jouw manier!

TTT Top Talent Tijd

Twee keer per week kun je je flexuren gebruiken voor TTT. Je bent dan technisch, sportief of creatief bezig met wat jij leuk vindt.

Je mag onder andere kiezen uit:

 • Media & Games
 • Technical Skills
 • Sport & Move
 • Looks & Styling
 • Green Cooking
Iedere acht weken wisselen de TTT-blokken. Dan mag je kiezen welke je wilt volgen!

Mbo-route of havo-route

Welke route past bij jou?

Leerlingen met een mavo- of kader-mavo-advies hebben de eerste twee leerjaren op Antoniusmavo XL de kans te onderzoeken wat het beste bij hen past: een mavo-opleiding die hen voorbereidt op een mbo-, of op havo-opleiding: de zogenaamde mbo- of havo-leerroute. Aan het einde van het tweede jaar wordt er een definitieve keuze gemaakt voor een mbo- of havo-leerroute.

Zesjarige havo: Hoe werkt dat?

Binnen de mavo-opleiding bereidt de mbo-route uw kind voor op een goede doorstroom naar het mbo-onderwijs. Daarnaast biedt Antoniusmavo XL een unieke havo-route aan in Gouda: Leerlingen volgen een programma waarbij het mogelijk is in 6 jaar de havo te halen met als tussenstap het mavo-diploma.

Waarom deze werkwijze?

De overheid heeft de vraag vanuit het VO om de havo in het kader van kansengelijkheid in 6 jaar te mogen aanbieden nog niet gehonoreerd. Vandaar dat de tussenstap noodzakelijk blijft ondanks het feit dat veel leerlingen gebaat zijn bij een 6-jarig traject. Het Antonius wil niet wachten op een GO vanuit de overheid en biedt een programma aan dat leerlingen met een mavo- of mavo-havo advies de mogelijkheid geeft met een maatwerkprogramma een havo-diploma te halen.

Aansluiting op Antoniuscollege

De havo-route voorziet in een programma waarin de leerlingen worden voorbereid qua kennis en vaardigheden op een drempelloze aansluiting op de havo-opleiding van het Antoniuscollege. De leerroutes, zoals Technasium en TTO, die op het Antoniuscollege worden aangeboden worden ook in het onderbouw programma van Antoniusmavo XL aangeboden. Leerlingen krijgen zo een unieke mogelijkheid een havo-opleiding in 6 jaar af te ronden, in plaats van in 5 jaar.

U kunt ook contact opnemen met de teamleider mevr. M. van Kerkhof: m.vankerkhof@carmelcollegegouda.nl

Vacatures: Meld je aan voor de (online) Banenavond

Wil jij je oriënteren op een mogelijke carrièrestap? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging en wil je werken op een VO-school met ambitie, prima sfeer en ruimte om jezelf te ontwikkelen? Wil je de sfeer op onze scholen ervaren? Of kennismaken met je mogelijke toekomstige collega's? Kom dan naar de banenavond voor docenten, ondersteunend personeel en docenten in opleiding.

Op het Antoniuscollege Gouda en Antoniusmavo XL (beide onderdeel van Carmelcollege Gouda) zijn we voor volgend schooljaar op zoek naar enthousiaste collega's. Daarom organiseren wij op woensdag 16 februari 18:30 uur een online banenavond voor docenten (in opleiding) en onderwijsondersteunende medewerkers voor beide scholen. Naast een korte introductie van het onderwijsaanbod op beide scholen krijg je een indruk van het gebouw en kun je in gesprek met onze docenten. Wellicht je toekomstige collega’s! Na een kort plenair programma, koppelen we je aan een vakcollega en kun je daar met al je vragen terecht.

Past het Antonius bij jou?

Antoniuscollege
Locatie Antoniuscollege Gouda is een school voor gymnasium/vwo/havo. Binnen deze opleidingen bieden wij, de leerroutes TTO, Breed (regulier) en Technasium. Voor hoogbegaafde leerlingen hanteren wij de uitgangspunten van de BPS (begaafdheidsprofielscholen).

Antoniusmavo XL
Locatie Antoniusmavo XL is een school voor mavo-onderwijs. Wij bieden onze leerlingen de keuze uit een 5- of 6-jarige havo-route, in nauwe samenwerking met het Antoniuscollege, of een mbo-route waarbij het leren van mbo-vaardigheden centraal staat. Leerlingen krijgen twee jaar de tijd om te onderzoeken en ontdekken welke route bij hen past. Dat is precies één van de redenen waarom wij werken met een flexrooster.

Jouw profiel
We zijn op ACG en AMXL op zoek naar docenten, 1e en/of 2e graads, voor de vakken:

 • Nederlands
 • Engels (native speaker welkom)
 • Wiskunde
 • Duits
 • NASK/natuurkunde
 • Aardrijkskunde
 • Biologie
 • Economie
 • Lichamelijke opvoeding
 • Muziek
 • LO / sport
 • Frans
 • O&O / Technasium

Daarnaast komen we graag in gesprek  met parttime of fulltime onderwijsondersteunende krachten voor de volgende functies:

 • Roostermaker
 • Begeleider Passend Onderwijs
 • Technisch Onderwijsassistent (TOA)
 • Onderwijsassistent
 • Facilitair medewerker

Benoemingsomvang
Geïnteresseerden worden uitgenodigd te solliciteren bij een beschikbaarheid tussen 0,5 en 1,0 fte, aangezien de aanstellingen hiertussen variëren.

Wat bieden wij?
In eerste instantie bieden we je een tijdelijk contract en heb je bij goed functioneren uitzicht op een vast dienstverband.
De arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig de CAO VO. Je ontvangt een salaris van maximaal  4.366 euro (schaal LB) of 5.087 euro (schaal LC) of 5.784 euro (schaal LD) bruto per maand bij een volledige werkweek, afhankelijk van opleiding, bevoegdheid en ervaring. 
Daarnaast ontvang je een eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag, pensioenregeling, reiskostenvergoeding, korting op premie ziektekostenverzekering en diverse andere voordelen.  

Carmelcollege Gouda maakt deel uit van Stichting Carmelcollege. Werken bij Carmel betekent werken bij een werkgever met een aantrekkelijk loopbaanbeleid.  

Praktische informatie (online) banenavond

Wanneer: woensdag 16 februari 2022
Tijdstip: we starten plenair om 18.30 uur - einde uiterlijk 20.00 uur
Locatie: Online (via Teams), na aanmelding krijg je op 15 februari de link voor deelname toegestuurd.
Aanmelden: via dit formulier.

Kom kennismaken op 16 februari 2022!

Verhinderd?
Ben je verhinderd tijdens de banenavond, maar wil je graag bij ons werken? Solliciteer dan direct via onze vacaturepagina

Let op!
Voor dit moment gaan wij ervan uit dat we elkaar in februari digitaal ontmoeten. Indien het tegen die tijd mogelijk is een fysieke bijeenkomst te organiseren, dan ontvang je tegen die tijd van ons de locatiegegevens.

Vragen?
Bel dan met Antoinette van der Burg (0182- 748349)  of Jolanda Kempers (0182-748312) HRM Carmelcollege Gouda.

Wij werven onze nieuwe collega's graag zelf, acquisitie stellen wij niet op prijs.