Leren en doen & vaardigheden

Leren en doen

Leren is leuk als je wat je leert kunt toepassen. Op Antoniusmavo XL ga je vanaf klas 1 veel dóen. Heel bijzonder is dat je ook bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde de link legt met jouw eigen wereld. Je kookt, presenteert, meet en ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kamer. Zo zie je ineens waarom je iets leert.

Vaardigheden

Voor nu en je toekomst. Op Antoniusmavo XL bouw je systematisch aan vaardigheden die je nodig hebt nu en in jouw toekomst. Je leert onder meer samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig werken, creatief en commercieel denken, communiceren en ondernemen. En je bent natuurlijk bezig met allerlei digitale vaardigheden.

Met je coach/docent praat je over wat je goed en minder goed kunt, wat je graag doet en waar je meer van zou willen weten. Dit geeft je veel zelfvertrouwen en helpt je om de goede beroepskeuze te maken.

Op de Antoniusmavo XL krijg je meteen zin om aan de slag te gaan!

Persoonlijk onderwijs

Op Antoniusmavo XL is het onderwijs persoonlijk. Dat wil zeggen dat je samen met je coach en ouders je leerroute uitstippelt. En samen bekijken jullie wat jouw doelen zijn en hoe je je flexuren kunt gebruiken. Bij elk vak werk je op het niveau dat jij aankunt: mavo- of havo-niveau. Doordat je veel mag uitproberen in de praktijk, ontdek je waar je goed in bent en waar je meer van wilt weten. Samen bepalen jullie of je doorgaat voor de mbo- of havo-route.

Geweldige eindexamenresultaten: 100% van de mavo-leerlingen geslaagd in 2016, 2017 én 2018!

Flexrooster

Zelf je dag indelen! Op Antoniusmavo XL krijg je een flexrooster. Je hebt drie vakken per dag van 80 minuten met telkens een pauze ertussen. Voor en na de lessen kun je zelf je flexuren inplannen. Een flexuur duurt 40 minuten. Elke week plan je zelf minimaal vijf flexuren in (meer mag ook). Je gebruikt ze voor coaching, studiewerktijd, extra vakles of voor TTT (Top Talent Tijd).

Benut je al je uren goed, dan heb je geen huiswerk thuis. Je bent altijd klaar om 15:15 uur. In klas 1 en 2 heb je elke dag een huiswerkuur met begeleiding. Aan het begin of het einde van de dag. Dat kies je zelf.

Meer informatie en uitleg

Al je huiswerk en projecten doe je op school.

Individuele begeleiding

Een belangrijke persoon in je schoolleven is je persoonlijke coach. Jullie praten veel met elkaar: jij en je coach en soms ook je ouders. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan beter. Waar heb je meer oefening of juist uitdaging nodig? Maar ook: welke (praktijk)ervaringen vond je het leukst, waar ben je trots op, wat past bij jou, wat wil je nog uitproberen, welke (beroeps)richting past bij jou?

Samen bekijken we welke begeleiding je nodig hebt, wat je gaat kiezen en hoe je persoonlijke leerroute eruit gaat zien. Je digitaal portfolio kan je goed helpen bij je ontwikkelgesprekken. Het is een soort website waarin je alle werkstukken, en ervaringen verzamelt die jij belangrijk vindt. Je gebruikt foto’s, filmpjes, teksten, beoordelingen en certificaten.

Doen en ontdekken

Bij D&O ben je bezig met uitdagende, praktische opdrachten en activiteiten. Je leert veel en intussen maak je kennis met allerlei werkvelden. Zo weet je straks precies welke opleiding en welk beroep bij jou past.

Een paar D&O thema’s die je kunt tegenkomen op de mbo-route:

 • Woonwereld
 • (H)eerlijk
 • In de mode
 • Kidzwijs
 • Kunst & zo

De D&O-onderwerpen voor de havo-route sluiten perfect aan op het Antoniuscollege:

 • Mavo XL-Technasium (onderzoeken, ontwerpen, ondernemen, smart technology)
 • Mavo XL-TTO (tweetalig)
 • Mavo XL-BMO (breed) 

D&O doe je twee jaar. Pas na al je ervaringen en ontdekkingen beslis je hoe je verder gaat in klas 3 en 4. Je mag zelf kiezen:

 • De havo-route op Mavo XL
 • Lifestyle & Ondernemerschap
 • Smart technology & Design
Doen en ontdekken op jouw manier!

TTT Top Talent Tijd

Twee keer per week kun je je flexuren gebruiken voor TTT. Je bent dan technisch, sportief of creatief bezig met wat jij leuk vindt.

Je mag onder andere kiezen uit:

 • Media & Games
 • Technical Skills
 • Sport & Move
 • Looks & Styling
 • Green Cooking
Iedere acht weken wisselen de TTT-blokken. Dan mag je kiezen welke je wilt volgen!

Mbo-route of havo-route

Welke route past bij jou?

Leerlingen met een mavo- of kader-mavo-advies hebben de eerste twee leerjaren op Antoniusmavo XL de kans te onderzoeken wat het beste bij hen past: een mavo-opleiding die hen voorbereidt op een mbo-, of op havo-opleiding: de zogenaamde mbo- of havo-leerroute. Aan het einde van het tweede jaar wordt er een definitieve keuze gemaakt voor een mbo- of havo-leerroute.

Zesjarige havo: Hoe werkt dat?

Binnen de mavo-opleiding bereidt de mbo-route uw kind voor op een goede doorstroom naar het mbo-onderwijs. Daarnaast biedt Antoniusmavo XL een unieke havo-route aan in Gouda: Leerlingen volgen een programma waarbij het mogelijk is in 6 jaar de havo te halen met als tussenstap het mavo-diploma.

Waarom deze werkwijze?

De overheid heeft de vraag vanuit het VO om de havo in het kader van kansengelijkheid in 6 jaar te mogen aanbieden nog niet gehonoreerd. Vandaar dat de tussenstap noodzakelijk blijft ondanks het feit dat veel leerlingen gebaat zijn bij een 6-jarig traject. Het Antonius wil niet wachten op een GO vanuit de overheid en biedt een programma aan dat leerlingen met een mavo- of mavo-havo advies de mogelijkheid geeft met een maatwerkprogramma een havo-diploma te halen.

Aansluiting op Antoniuscollege

De havo-route voorziet in een programma waarin de leerlingen worden voorbereid qua kennis en vaardigheden op een drempelloze aansluiting op de havo-opleiding van het Antoniuscollege. De leerroutes, zoals Technasium en TTO, die op het Antoniuscollege worden aangeboden worden ook in het onderbouw programma van Antoniusmavo XL aangeboden. Leerlingen krijgen zo een unieke mogelijkheid een havo-opleiding in 6 jaar af te ronden, in plaats van in 5 jaar.

U kunt ook contact opnemen met de teamleider mevr. M. van Kerkhof: m.vankerkhof@carmelcollegegouda.nl

Schrijf je in voor onze activiteiten

Zit je in groep 7 of 8 en ga je binnenkort je middelbare school kiezen? Kom dan ontdekken of Antoniusmavo XL ook bij jou past en schrijf je snel in voor één van onze activiteiten. 

In verband met de RIVM-richtlijnen voor het coronavirus zijn de kennismakingsactiviteiten anders dan anders. Omdat we iedere groep 8-leerling graag de kans geven om een kijkje te nemen in de school om te kijken of Antoniusmavo XL bij jou past, hebben we een aantal andere kleinschalige activiteiten georganiseerd:

 • Presentaties voor ouders via webinar. Indien de RIVM-richtlijnen worden versoepeld eventueel ook in kleine groepjes op school;
 • Loop een ochtend of middag  mee met één van onze brugklasleerlingen;
 • Lessen en kennismaken met Doe & Ontdek en top talent tijd (TTT) voor groep 8-leerlingen.

Voor al deze activiteiten vragen we je vooraf in te schrijven. Mocht een activiteit vol zijn, dan kun je je gegevens achterlaten en krijg je bericht als er nieuwe activiteiten georganiseerd worden.

 

Een kijkje in de school met je ouders of telefonisch contact

Als je op het punt staat je middelbare school te kiezen, dan kunnen we ons voorstellen dat het fijn is om even écht in je (mogelijke) nieuwe school te kijken, waarbij je (samen met je ouders) al je vragen al kunt stellen. Juist dit jaar willen we dat graag mogelijk maken. Als jij of je ouders liever een online of telefonisch gesprek willen, dan kan dat uiteraard ook. Je kunt zelfs in gesprek met andere brugklassers. Wat je ook kiest, je kunt je voorkeur in dit formulier aangeven. 
 
Zodra de maatregelen het toelaten gaan we deze rondleidingen en gesprekken inplannen, naar verwachting gaan we plannen vanaf half januari en zullen de rondleidingen en gesprekken van half januari tot begin maart plaatsvinden.

Je kunt je hier aanmelden

terug naar boven

Ervaar & ontdek Antoniusmavo XL voor groep 8-leerlingen

De lockdown is helaas verlengd zoals u heeft kunnen lezen in de media. Daardoor is het helaas niet mogelijk om de Ervaar & Ontdekdag voor groep 8 op 20 januari 2021 door te laten gaan. We willen deze activiteit verplaatsen naar een latere datum tussen begin februari en uiterlijk 15 maart wanneer de RIVM-maatregelen dat toestaan en de lockdown wordt versoepeld. Je krijgt bericht van ons zodra er een nieuwe datum bekend is.

Om alvast de sfeer te proeven kun je kijken naar de filmpjes van onze Online Open dag!

Je kunt je hier aanmelden voor de Ervaar en Ontdekdag. Zodra de datum bekend is, nemen we contact met je op.

terug naar boven

Doe- & Ontdekdag voor de hele klas (groep 8)

De lockdown wordt helaas verlengd zoals u heeft kunnen lezen in de media. Daardoor is het helaas niet mogelijk om de Ervaar & Ontdekdag voor groep 8 op 20 januari 2021 door te laten gaan. We willen deze activiteit verplaatsen naar een latere datum tussen begin februari en uiterlijk 15 maart wanneer de RIVM-maatregelen dat toestaan en de lockdown wordt versoepeld. Je krijgt bericht van ons zodra er een nieuwe datum bekend is.

Tijdens deze dag kan je klas kennismaken met het onderwijs op Antoniusmavo XL. In kleine groepjes ga je ervaren wat er allemaal mogelijk is bij ons op school. Van creatief, tot lessen Engels, alles komt aan bod. 

Voor de Doe- & Ontdekdag kan de juf of meester de hele klas inschrijven. 

Graag vooraf inschrijven: je kunt je klas hier inschrijven

terug naar boven

Doe- & Ontdekdag voor groep 7

Tijdens deze dag kun je kennismaken met het onderwijs op Antoniusmavo XL. In kleine groepjes ga je ervaren wat er allemaal mogelijk is bij ons op school. Van creatief, tot lessen Engels, er is van alles te kiezen. 
 
De volgende Ervaar en ontdekdag voor groep 7 leerlingen vindt plaats op: dinsdag 8 juni 2021 12.45 - 15.00 uur
 
Je kunt je hier aanmelden
terug naar boven

Doe- & Ontdekdag voor de hele klas (groep 7)

Tijdens de Doe- & Ontdekdag kun je met de hele klas kennismaken met allerlei onderdelen van de school. In kleine groepjes kies je steeds welke activiteit je wilt volgen. Van creatief, tot lessen Engels, er is veel te kiezen. Voor de Doe- & Ontdekdag kan de juf of meester de hele klas inschrijven.

De volgende Doe- & Ontdekdagen voor groep 7 vindt plaats op:

dinsdag 8 juni 2021 9.00 - 11.30 uur (inloop vanaf 8.45 uur) 

De meester of juf kan hier de klas inschrijven.

terug naar boven

Loop mee met een brugklasleerling op school

Zit je in groep 8 en wil je graag een beeld krijgen hoe het is om op Antoniusmavo XL te zitten en zit je in groep 8? Zodra de scholen weer open gaan bieden we jou graag de mogelijkheid om een ochtend of middag mee te lopen met een brugklasser bij ons op school. Misschien kom je ook nog met je eigen klas een ochtend kijken, dat kun je navragen bij je juf of meester.

Meld je hieronder aan, dan nemen we contact op om een afspraak te maken zodra de scholen weer open gaan..

Je kunt je hier aanmelden.

terug naar boven

Brochure aanvragen

Wil je alvast wat meer lezen over de school, dan kun je hier een brochure aanvragen.

terug naar boven