Leren en doen & vaardigheden

Leren en doen

Leren is leuk als je wat je leert kunt toepassen. Op Antoniusmavo XL ga je vanaf klas 1 veel dóen. Heel bijzonder is dat je ook bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde de link legt met jouw eigen wereld. Je kookt, presenteert, meet en ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kamer. Zo zie je ineens waarom je iets leert.

Vaardigheden

Voor nu en je toekomst. Op Antoniusmavo XL bouw je systematisch aan vaardigheden die je nodig hebt nu en in jouw toekomst. Je leert onder meer samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig werken, creatief en commercieel denken, communiceren en ondernemen. En je bent natuurlijk bezig met allerlei digitale vaardigheden.

Met je coach/docent praat je over wat je goed en minder goed kunt, wat je graag doet en waar je meer van zou willen weten. Dit geeft je veel zelfvertrouwen en helpt je om de goede beroepskeuze te maken.

Op de Antoniusmavo XL krijg je meteen zin om aan de slag te gaan!

Persoonlijk onderwijs

Op Antoniusmavo XL is het onderwijs persoonlijk. Dat wil zeggen dat je samen met je coach en ouders je leerroute uitstippelt. En samen bekijken jullie wat jouw doelen zijn en hoe je je flexuren kunt gebruiken. Bij elk vak werk je op het niveau dat jij aankunt: mavo- of havo-niveau. Doordat je veel mag uitproberen in de praktijk, ontdek je waar je goed in bent en waar je meer van wilt weten. Samen bepalen jullie of je doorgaat voor de mbo- of havo-route.

Geweldige eindexamenresultaten: 100% van de mavo-leerlingen geslaagd in 2016, 2017 én 2018!

Flexrooster

Zelf je dag indelen! Op Antoniusmavo XL krijg je een flexrooster. Je hebt drie vakken per dag van 80 minuten met telkens een pauze ertussen. Voor en na de lessen kun je zelf je flexuren inplannen. Een flexuur duurt 40 minuten. Elke week plan je zelf minimaal vijf flexuren in (meer mag ook). Je gebruikt ze voor coaching, studiewerktijd, extra vakles of voor TTT (Top Talent Tijd).

Benut je al je uren goed, dan heb je geen huiswerk thuis. Je bent altijd klaar om 15:15 uur. In klas 1 en 2 heb je elke dag een huiswerkuur met begeleiding. Aan het begin of het einde van de dag. Dat kies je zelf.

Meer informatie en uitleg

Al je huiswerk en projecten doe je op school.

Individuele begeleiding

Een belangrijke persoon in je schoolleven is je persoonlijke coach. Jullie praten veel met elkaar: jij en je coach en soms ook je ouders. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan beter. Waar heb je meer oefening of juist uitdaging nodig? Maar ook: welke (praktijk)ervaringen vond je het leukst, waar ben je trots op, wat past bij jou, wat wil je nog uitproberen, welke (beroeps)richting past bij jou?

Samen bekijken we welke begeleiding je nodig hebt, wat je gaat kiezen en hoe je persoonlijke leerroute eruit gaat zien. Je digitaal portfolio kan je goed helpen bij je ontwikkelgesprekken. Het is een soort website waarin je alle werkstukken, en ervaringen verzamelt die jij belangrijk vindt. Je gebruikt foto’s, filmpjes, teksten, beoordelingen en certificaten.

Doen en ontdekken

Bij D&O ben je bezig met uitdagende, praktische opdrachten en activiteiten. Je leert veel en intussen maak je kennis met allerlei werkvelden. Zo weet je straks precies welke opleiding en welk beroep bij jou past.

Een paar D&O thema’s die je kunt tegenkomen op de mbo-route:

 • Woonwereld
 • (H)eerlijk
 • In de mode
 • Kidzwijs
 • Kunst & zo

De D&O-onderwerpen voor de havo-route sluiten perfect aan op het Antoniuscollege:

 • Mavo XL-Technasium (onderzoeken, ontwerpen, ondernemen, smart technology)
 • Mavo XL-TTO (tweetalig)
 • Mavo XL-BMO (breed) 

D&O doe je twee jaar. Pas na al je ervaringen en ontdekkingen beslis je hoe je verder gaat in klas 3 en 4. Je mag zelf kiezen:

 • De havo-route op Mavo XL
 • Lifestyle & Ondernemerschap
 • Smart technology & Design
Doen en ontdekken op jouw manier!

TTT Top Talent Tijd

Twee keer per week kun je je flexuren gebruiken voor TTT. Je bent dan technisch, sportief of creatief bezig met wat jij leuk vindt.

Je mag onder andere kiezen uit:

 • Media & Games
 • Technical Skills
 • Sport & Move
 • Looks & Styling
 • Green Cooking
Ieder jaar organiseren we de TTT-dag. Dan mag je laten zien wat jij kunt!

Mbo-route of havo-route

Welke route past bij jou?

Leerlingen met een mavo- of kader-mavo-advies hebben de eerste twee leerjaren op Antoniusmavo XL de kans te onderzoeken wat het beste bij hen past: een mavo-opleiding die hen voorbereidt op een mbo-, of op havo-opleiding: de zogenaamde mbo- of havo-leerroute. Aan het einde van het tweede jaar wordt er een definitieve keuze gemaakt voor een mbo- of havo-leerroute.

Zesjarige havo: Hoe werkt dat?

Binnen de mavo-opleiding bereidt de mbo-route uw kind voor op een goede doorstroom naar het mbo-onderwijs. Daarnaast biedt Antoniusmavo XL een unieke havo-route aan in Gouda: Leerlingen volgen een programma waarbij het mogelijk is in 6 jaar de havo te halen met als tussenstap het mavo-diploma.

Waarom deze werkwijze?

De overheid heeft de vraag vanuit het VO om de havo in het kader van kansengelijkheid in 6 jaar te mogen aanbieden nog niet gehonoreerd. Vandaar dat de tussenstap noodzakelijk blijft ondanks het feit dat veel leerlingen gebaat zijn bij een 6-jarig traject. Het Antonius wil niet wachten op een GO vanuit de overheid en biedt een programma aan dat leerlingen met een mavo- of mavo-havo advies de mogelijkheid geeft met een maatwerkprogramma een havo-diploma te halen.

Aansluiting op Antoniuscollege

De havo-route voorziet in een programma waarin de leerlingen worden voorbereid qua kennis en vaardigheden op een drempelloze aansluiting op de havo-opleiding van het Antoniuscollege. De leerroutes, zoals Technasium en TTO, die op het Antoniuscollege worden aangeboden worden ook in het onderbouw programma van Antoniusmavo XL aangeboden. Leerlingen krijgen zo een unieke mogelijkheid een havo-opleiding in 6 jaar af te ronden, in plaats van in 5 jaar.

U kunt ook contact opnemen met de teamleider mevr. M. van Kerkhof: m.vankerkhof@carmelcollegegouda.nl

Top Talent Tijd kiezen

27 januari starten de nieuwe TTT-blokken. Deze keuzeblokken zijn voor de leerlingen van klas 1 tot en met klas 3 ingeroosterd op het 8e en 9e uur op maandag woensdag of donderdag. Deze uren leveren 2 stempels op en zijn vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Als je je inschrijft, dan wordt er op je gerekend. Absentie wordt geregistreerd.

Je kunt je voor 1 TTT keuze inschrijven (zie uitleg onderaan deze pagina). De inschrijving via SOMTODAY start op: vrijdag 24 Januari 16.00 uur en sluit zondag 26 Januari om 20.00 uur. (De vierde klassen gaan op stage en kunnen deze keer niet inschrijven).

Deze inschrijving zal zich ongeveer elke 6 weken herhalen, na elke 6 weken komt er een nieuw blok TTT. Elk TTT blok heeft een maximum aantal leerlingen. Als een TTT vol zit zal hij niet meer zichtbaar zijn bij de keuze, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Er wordt binnen een TTT-blok daar waar mogelijk gerouleerd qua inhoud, zodat je in principe kunt blijven kiezen voor datgene wat je leuk vindt, of wat je goed kunt, zonder dat je exact hetzelfde doet. Veel plezier.


TTT Art & Design: Atelier – SMT 

Bij TTT Atelier kun je veel van je creativiteit kwijt. Of je nu beter wil leren tekenen of je tekent altijd al je schriften vol tijdens de les, het maakt niet uit. Bij Atelier gaan we met verschillende tekenmaterialen en technieken mooie werken maken die je verzamelt in een portfoliomap. Je kunt steeds weer kiezen voor TTT Atelier, maar je kunt ook prima per blok meedoen. Wil je na je examen naar bijvoorbeeld een grafische opleiding, dan is Atelier een goede start.”
 

TTT Art & Design: Stylen en Decor – FLI 

Wij gaan fashion eye catchers ontwerpen en maken om daarmee onze eigen school te decoreren. We nemen de seizoenen als uitgangspunt, gaan creatief aan de slag en presenteren dit in de hal. Het zijn de tools waarmee je je talenten en wat je leuk vindt kan ontdekken.  
 

TTT Art & Design: Creatieve Expressie – CSC 

De beeldende mens.

Stap in de wonderlijke wereld van de kunst. Ontdek je eigen talenten. Creatieve expressie biedt een zeer gevarieerd programma met workshops in dramatische expressie, toneelspel, tekenvaardigheid, kleurgebruik, vormgeving, film en misschien zelfs muziek. The sky is the limit. De woensdag wordt een dag om naar uit te kijken.

 

TTT Looks en Styling – MMC

Hier leren jullie alle ins & outs van cosmetica, tips voor ontspanning (massages, het geheim van de gezonde en stralende huid). Daarbij komen kijken: gezonde voeding, de ontwikkeling van mode en make-up gedurende de jaren, hygiëne, desinfectie en omgang met klanten. De lessen zullen zowel theoretisch als praktijkgericht gegeven worden. 
 

TTT Sport & Move: Sport 1, zelfverdediging, lokaal 2a mammoet – EKO

Bij Sport en Move 1 komen het komende blok zeer gevarieerde turnvaardigheden aan bod. Beginner of Gevorderd? je bent altijd welkom!

 

TTT Sport & Move: Sport 2 – PHO

In TTT sport ligt de focus op de balsporten voetbal, hockey, basketbal en volleybal. Ook badminton komt voorbij. Kom jij lekker 2 uur extra bewegen? 
 

TTT Media & Games – EBT 

Houd je van gamen en heb je altijd al je eigen game willen maken? Wij gaan aan de slag met het online programmeer programma co-spaces en Scratch. Met Scratch kun je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties programmeren. 
 

TTT Green Cooking: Koken 1 – MEB 

Hallo leerlingen! Het is al weer tijd voor de derde periode van de ttt. Ook deze periode gaan we heerlijk en gevarieerd koken. De planning voor koken van de derde periode: Pancakes, bami, taart, frietjes en nog meer.. !
 

TTT Green Cooking: Koken 2 – KDE

De kooklessen zijn ingedeeld in drie keer het maken van een maaltijd en drie keer iets lekkers! Het is gevarieerd koken, dus we zullen van alles kunnen maken en proeven! Van Kokoskoekjes tot worstenbroodjes en slagroomijs. Als jij ook gezellig met mij een keer in de week de Top Talent Tijd gaat koken zie ik je gauw!  
 

TTT Technical Skills: Techniek en design – JWA

Met verschillende materialen en technieken ga je aan de slag om later je eigen gebruiksvoorwerpen of meubels te kunnen ontwerpen en maken. 
 
Instructie inschrijven TTT