Leren en doen & vaardigheden

Leren en doen

Leren is leuk als je wat je leert kunt toepassen. Op Antoniusmavo XL ga je vanaf klas 1 veel dóen. Heel bijzonder is dat je ook bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde de link legt met jouw eigen wereld. Je kookt, presenteert, meet en ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kamer. Zo zie je ineens waarom je iets leert.

Vaardigheden

Voor nu en je toekomst. Op Antoniusmavo XL bouw je systematisch aan vaardigheden die je nodig hebt nu en in jouw toekomst. Je leert onder meer samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig werken, creatief en commercieel denken, communiceren en ondernemen. En je bent natuurlijk bezig met allerlei digitale vaardigheden.

Met je coach/docent praat je over wat je goed en minder goed kunt, wat je graag doet en waar je meer van zou willen weten. Dit geeft je veel zelfvertrouwen en helpt je om de goede beroepskeuze te maken.

Op de Antoniusmavo XL krijg je meteen zin om aan de slag te gaan!

Persoonlijk onderwijs

Op Antoniusmavo XL is het onderwijs persoonlijk. Dat wil zeggen dat je samen met je coach en ouders je leerroute uitstippelt. En samen bekijken jullie wat jouw doelen zijn en hoe je je flexuren kunt gebruiken. Bij elk vak werk je op het niveau dat jij aankunt: mavo- of havo-niveau. Doordat je veel mag uitproberen in de praktijk, ontdek je waar je goed in bent en waar je meer van wilt weten. Samen bepalen jullie of je doorgaat voor de mbo- of havo-route.

Geweldige eindexamenresultaten: 100% van de mavo-leerlingen geslaagd in 2016, 2017 én 2018!

Flexrooster

Zelf je dag indelen! Op Antoniusmavo XL krijg je een flexrooster. Je hebt drie vakken per dag van 80 minuten met telkens een pauze ertussen. Voor en na de lessen kun je zelf je flexuren inplannen. Een flexuur duurt 40 minuten. Elke week plan je zelf minimaal vijf flexuren in (meer mag ook). Je gebruikt ze voor coaching, studiewerktijd, extra vakles of voor TTT (Top Talent Tijd).

Benut je al je uren goed, dan heb je geen huiswerk thuis. Je bent altijd klaar om 15:15 uur. In klas 1 en 2 heb je elke dag een huiswerkuur met begeleiding. Aan het begin of het einde van de dag. Dat kies je zelf.

Meer informatie en uitleg

Al je huiswerk en projecten doe je op school.

Individuele begeleiding

Een belangrijke persoon in je schoolleven is je persoonlijke coach. Jullie praten veel met elkaar: jij en je coach en soms ook je ouders. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan beter. Waar heb je meer oefening of juist uitdaging nodig? Maar ook: welke (praktijk)ervaringen vond je het leukst, waar ben je trots op, wat past bij jou, wat wil je nog uitproberen, welke (beroeps)richting past bij jou?

Samen bekijken we welke begeleiding je nodig hebt, wat je gaat kiezen en hoe je persoonlijke leerroute eruit gaat zien. Je digitaal portfolio kan je goed helpen bij je ontwikkelgesprekken. Het is een soort website waarin je alle werkstukken, en ervaringen verzamelt die jij belangrijk vindt. Je gebruikt foto’s, filmpjes, teksten, beoordelingen en certificaten.

Doen en ontdekken

Bij D&O ben je bezig met uitdagende, praktische opdrachten en activiteiten. Je leert veel en intussen maak je kennis met allerlei werkvelden. Zo weet je straks precies welke opleiding en welk beroep bij jou past.

Een paar D&O thema’s die je kunt tegenkomen op de mbo-route:

 • Woonwereld
 • (H)eerlijk
 • In de mode
 • Kidzwijs
 • Kunst & zo

De D&O-onderwerpen voor de havo-route sluiten perfect aan op het Antoniuscollege:

 • Mavo XL-Technasium (onderzoeken, ontwerpen, ondernemen, smart technology)
 • Mavo XL-TTO (tweetalig)
 • Mavo XL-BMO (breed) 

D&O doe je twee jaar. Pas na al je ervaringen en ontdekkingen beslis je hoe je verder gaat in klas 3 en 4. Je mag zelf kiezen:

 • De havo-route op Mavo XL
 • Lifestyle & Ondernemerschap
 • Smart technology & Design
Doen en ontdekken op jouw manier!

TTT Top Talent Tijd

Twee keer per week kun je je flexuren gebruiken voor TTT. Je bent dan technisch, sportief of creatief bezig met wat jij leuk vindt.

Je mag onder andere kiezen uit:

 • Media & Games
 • Technical Skills
 • Sport & Move
 • Looks & Styling
 • Green Cooking
Iedere acht weken wisselen de TTT-blokken. Dan mag je kiezen welke je wilt volgen!

Mbo-route of havo-route

Welke route past bij jou?

Leerlingen met een mavo- of kader-mavo-advies hebben de eerste twee leerjaren op Antoniusmavo XL de kans te onderzoeken wat het beste bij hen past: een mavo-opleiding die hen voorbereidt op een mbo-, of op havo-opleiding: de zogenaamde mbo- of havo-leerroute. Aan het einde van het tweede jaar wordt er een definitieve keuze gemaakt voor een mbo- of havo-leerroute.

Zesjarige havo: Hoe werkt dat?

Binnen de mavo-opleiding bereidt de mbo-route uw kind voor op een goede doorstroom naar het mbo-onderwijs. Daarnaast biedt Antoniusmavo XL een unieke havo-route aan in Gouda: Leerlingen volgen een programma waarbij het mogelijk is in 6 jaar de havo te halen met als tussenstap het mavo-diploma.

Waarom deze werkwijze?

De overheid heeft de vraag vanuit het VO om de havo in het kader van kansengelijkheid in 6 jaar te mogen aanbieden nog niet gehonoreerd. Vandaar dat de tussenstap noodzakelijk blijft ondanks het feit dat veel leerlingen gebaat zijn bij een 6-jarig traject. Het Antonius wil niet wachten op een GO vanuit de overheid en biedt een programma aan dat leerlingen met een mavo- of mavo-havo advies de mogelijkheid geeft met een maatwerkprogramma een havo-diploma te halen.

Aansluiting op Antoniuscollege

De havo-route voorziet in een programma waarin de leerlingen worden voorbereid qua kennis en vaardigheden op een drempelloze aansluiting op de havo-opleiding van het Antoniuscollege. De leerroutes, zoals Technasium en TTO, die op het Antoniuscollege worden aangeboden worden ook in het onderbouw programma van Antoniusmavo XL aangeboden. Leerlingen krijgen zo een unieke mogelijkheid een havo-opleiding in 6 jaar af te ronden, in plaats van in 5 jaar.

U kunt ook contact opnemen met de teamleider mevr. M. van Kerkhof: m.vankerkhof@carmelcollegegouda.nl

Top Talent Tijd kiezen

Vanaf maandag 9 mei 2022 starten de nieuwe TopTalentTijd-blokken. Deze keuzeblokken zijn voor de leerlingen van klas 1 tot en met klas 3 ingeroosterd op het 8e en 9e uur op maandag t/m vrijdag.
Deze uren leveren 2 stempels op, inschrijven voor TTT is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Als je je inschrijft, dan wordt er op je gerekend tot het einde van het blok. Absentie wordt geregistreerd.
Je kunt je voor een TTT-keuze inschrijven (zie uitleg onderaan deze pagina). De inschrijving via SOMtoday start vrijdag 22 april 16.00 uur en loopt tot zondag 24 april 20.00 uur.  

Elk TTT-blok biedt plek aan een maximum aantal leerlingen. Het plaatsen gaat op volgorde van inschrijving. Als een TTT-blok vol zit zal deze niet meer zichtbaar zijn voor de overige leerlingen.

Nieuw te kiezen in blok 4 is TTT-Muziek-Vocal op dinsdagmiddag. Dit TTT-blok kan vallen op het verplichte huiswerktijd moment. Voor deze ene keer maken we een uitzondering en mag je toch kiezen voor dit TTT-blok. Kies je voor het TTT-blok Muziek-Vocal, dan krijg je hier maar 1 stempel voor indien je dit volgt tijdens je verplichte huiswerktijd.

Nieuw is ook het TTT-blok Recycling op woensdag en donderdag. Tijdens dit TTT-blok gaan we aan de slag met metaal en elektrotechniek. In samenwerking met het MBO Rijnland gaan we een shredder bouwen die plastic kan vermalen.

TTT - Fotografie - Mevrouw Bolsius is na de meivakantie ook weer terug op school en zal Fotografie weer gaan geven op woensdagmiddag. 


Even op een rij welke TTT's zijn er nu allemaal in blok4:

Sport & Move 1 – EKO
Zin om 2 uur extra te sporten in de week? Kom dan naar TTT-sport en Move 1.
Wanneer: Maandag.  

Green Cooking 1 – MEB 
Bij green cooking 1 gaan/blijven we kennismaken en omgaan met alle keukengereedschappen. Ook leren we over veiligheid en keuken hygiëne (HACCP) Samenwerkend koken: Hoe leer ik verschillende gerechten koken en opmaken?
Wanneer: Maandag 

Fotografie – DBO
We gaan aan de slag met fotografie en camerawerk. Wil je beter leren fotograferen en/of filmen? Meer uit je camera halen? Of ben je opzoek naar een nieuwe hobby of je talenten? Dan is dit misschien wel wat voor jou! Portretfotografie en natuurfotografie, maar ook filmen komt aan bod. Er is ruimte voor eigen creativiteit en ideeën. Dus zit jij vol met ideeën en lijkt het je leuk om creatief bezig te zijn? Dan zien we je graag tijdens deze uren! Heb je een eigen camera? Dan mag je deze natuurlijk meenemen! 
Wanneer: Woensdag 

Looks en Styling – MMC
Hier leren jullie alle ins & outs van cosmetica, tips voor ontspanning (massages, het geheim van de gezonde en stralende huid). Daarbij komen kijken: gezonde voeding, de ontwikkeling van mode en make-up gedurende de jaren, hygiëne, desinfectie en omgang met klanten. De lessen zullen zowel theoretisch als praktijkgericht gegeven worden. 
Wanneer: Woensdag 

Green Cooking 2 – EBT 
Tijdens TTT koken gaan we elke week een ander recept maken. Je mag de recepten ook kopiëren en mee naar huis nemen zodat je daar ook een keer je familie kan verrassen met een lekkere maaltijd! Ook gaan we leren hoe we de keuken gebruiken, en vooral ook netjes opruimen. Dat hoort natuurlijk ook bij koken!
Wanneer: Woensdag 

Stylen en Decor – FLI 
Wij gaan eyecatchers ontwerpen en maken om daarmee onze eigen school te decoreren. We nemen de seizoenen als uitgangspunt, gaan creatief aan de slag en presenteren dit in de hal. Het zijn de tools waarmee je je talenten en wat je leuk vindt kan ontdekken.  
Wanneer: Maandag 

Green Cooking 3 – EBT 
Tijdens TTT koken gaan we elke week een ander recept maken. Je mag de recepten ook kopiëren en mee naar huis nemen zodat je daar ook een keer je familie kan verrassen met een lekkere maaltijd! Ook gaan we leren hoe we de keuken gebruiken, en vooral ook netjes opruimen. Dat hoort natuurlijk ook bij koken!
Wanneer: Donderdag 

Technical skills - RHN
Met verschillende materialen en technieken ga je aan de slag om later je eigen gebruiksvoorwerpen of meubels te kunnen ontwerpen en maken. Wil jij van je idee daadwerkelijk realiteit maken? Bij technical skills kan dat!
Wanneer: Donderdag 

Media & Games - CSC
Stap in de wonderlijke wereld van de nullen en de eentjes. Beoordeel spelletjes en muziekprogramma's, maak een flitsende strip op de computer, race met een taxi door New York, bekijk in Syntherklaastijd hoe een syntheziser online werkt. Kortom the sky is the limit!
Wanneer: Donderdag.

Dans – Adelina
TTT-dans is een geheel nieuwe TTT. Een professionele dansjuf met haar eigen dansschool komt op donderdagmiddag 2 uur dans geven in de danszaal in sporthal de Mammoet.
Van Hiphop tot Streetdance, er komt van alles voorbij. Doe je mee?
Wanneer: Donderdag  

Sport & Move 2 – GLO
Zin om nog 2 uur extra te sporten in de week? Kom dan naar TTT-sport en Move 2.
Wanneer: Donderdag

Muziek-Vocal - LRO
Wanneer: Dinsdag

Recycling -  MOK en BTI
We gaan in samenwerking met het MBO-Rijnland aan de slag met metaal en elektrotechniek om een shredder te bouwen die plastic kan vermalen.

Wanneer: Woensdag en donderdag 

Instructie inschrijven TTT