Leren en doen & vaardigheden

Leren en doen

Leren is leuk als je wat je leert kunt toepassen. Op Antoniusmavo XL ga je vanaf klas 1 veel dóen. Heel bijzonder is dat je ook bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde de link legt met jouw eigen wereld. Je kookt, presenteert, meet en ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kamer. Zo zie je ineens waarom je iets leert.

Vaardigheden

Voor nu en je toekomst. Op Antoniusmavo XL bouw je systematisch aan vaardigheden die je nodig hebt nu en in jouw toekomst. Je leert onder meer samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig werken, creatief en commercieel denken, communiceren en ondernemen. En je bent natuurlijk bezig met allerlei digitale vaardigheden.

Met je coach/docent praat je over wat je goed en minder goed kunt, wat je graag doet en waar je meer van zou willen weten. Dit geeft je veel zelfvertrouwen en helpt je om de goede beroepskeuze te maken.

Op de Antoniusmavo XL krijg je meteen zin om aan de slag te gaan!

Persoonlijk onderwijs

Op Antoniusmavo XL is het onderwijs persoonlijk. Dat wil zeggen dat je samen met je coach en ouders je leerroute uitstippelt. En samen bekijken jullie wat jouw doelen zijn en hoe je je flexuren kunt gebruiken. Bij elk vak werk je op het niveau dat jij aankunt: mavo- of havo-niveau. Doordat je veel mag uitproberen in de praktijk, ontdek je waar je goed in bent en waar je meer van wilt weten. Samen bepalen jullie of je doorgaat voor de mbo- of havo-route.

Geweldige eindexamenresultaten: 100% van de mavo-leerlingen geslaagd in 2016, 2017 én 2018!

Flexrooster

Zelf je dag indelen! Op Antoniusmavo XL krijg je een flexrooster. Je hebt drie vakken per dag van 80 minuten met telkens een pauze ertussen. Voor en na de lessen kun je zelf je flexuren inplannen. Een flexuur duurt 40 minuten. Elke week plan je zelf minimaal vijf flexuren in (meer mag ook). Je gebruikt ze voor coaching, studiewerktijd, extra vakles of voor TTT (Top Talent Tijd).

Benut je al je uren goed, dan heb je geen huiswerk thuis. Je bent altijd klaar om 15:15 uur. In klas 1 en 2 heb je elke dag een huiswerkuur met begeleiding. Aan het begin of het einde van de dag. Dat kies je zelf.

Meer informatie en uitleg

Al je huiswerk en projecten doe je op school.

Individuele begeleiding

Een belangrijke persoon in je schoolleven is je persoonlijke coach. Jullie praten veel met elkaar: jij en je coach en soms ook je ouders. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan beter. Waar heb je meer oefening of juist uitdaging nodig? Maar ook: welke (praktijk)ervaringen vond je het leukst, waar ben je trots op, wat past bij jou, wat wil je nog uitproberen, welke (beroeps)richting past bij jou?

Samen bekijken we welke begeleiding je nodig hebt, wat je gaat kiezen en hoe je persoonlijke leerroute eruit gaat zien. Je digitaal portfolio kan je goed helpen bij je ontwikkelgesprekken. Het is een soort website waarin je alle werkstukken, en ervaringen verzamelt die jij belangrijk vindt. Je gebruikt foto’s, filmpjes, teksten, beoordelingen en certificaten.

Doen en ontdekken

Bij D&O ben je bezig met uitdagende, praktische opdrachten en activiteiten. Je leert veel en intussen maak je kennis met allerlei werkvelden. Zo weet je straks precies welke opleiding en welk beroep bij jou past.

Een paar D&O thema’s die je kunt tegenkomen op de mbo-route:

 • Woonwereld
 • (H)eerlijk
 • In de mode
 • Kidzwijs
 • Kunst & zo

De D&O-onderwerpen voor de havo-route sluiten perfect aan op het Antoniuscollege:

 • Mavo XL-Technasium (onderzoeken, ontwerpen, ondernemen, smart technology)
 • Mavo XL-TTO (tweetalig)
 • Mavo XL-BMO (breed) 

D&O doe je twee jaar. Pas na al je ervaringen en ontdekkingen beslis je hoe je verder gaat in klas 3 en 4. Je mag zelf kiezen:

 • De havo-route op Mavo XL
 • Lifestyle & Ondernemerschap
 • Smart technology & Design
Doen en ontdekken op jouw manier!

TTT Top Talent Tijd

Twee keer per week kun je je flexuren gebruiken voor TTT. Je bent dan technisch, sportief of creatief bezig met wat jij leuk vindt.

Je mag onder andere kiezen uit:

 • Media & Games
 • Technical Skills
 • Sport & Move
 • Looks & Styling
 • Green Cooking
Iedere acht weken wisselen de TTT-blokken. Dan mag je kiezen welke je wilt volgen!

Mbo-route of havo-route

Welke route past bij jou?

Leerlingen met een mavo- of kader-mavo-advies hebben de eerste twee leerjaren op Antoniusmavo XL de kans te onderzoeken wat het beste bij hen past: een mavo-opleiding die hen voorbereidt op een mbo-, of op havo-opleiding: de zogenaamde mbo- of havo-leerroute. Aan het einde van het tweede jaar wordt er een definitieve keuze gemaakt voor een mbo- of havo-leerroute.

Zesjarige havo: Hoe werkt dat?

Binnen de mavo-opleiding bereidt de mbo-route uw kind voor op een goede doorstroom naar het mbo-onderwijs. Daarnaast biedt Antoniusmavo XL een unieke havo-route aan in Gouda: Leerlingen volgen een programma waarbij het mogelijk is in 6 jaar de havo te halen met als tussenstap het mavo-diploma.

Waarom deze werkwijze?

De overheid heeft de vraag vanuit het VO om de havo in het kader van kansengelijkheid in 6 jaar te mogen aanbieden nog niet gehonoreerd. Vandaar dat de tussenstap noodzakelijk blijft ondanks het feit dat veel leerlingen gebaat zijn bij een 6-jarig traject. Het Antonius wil niet wachten op een GO vanuit de overheid en biedt een programma aan dat leerlingen met een mavo- of mavo-havo advies de mogelijkheid geeft met een maatwerkprogramma een havo-diploma te halen.

Aansluiting op Antoniuscollege

De havo-route voorziet in een programma waarin de leerlingen worden voorbereid qua kennis en vaardigheden op een drempelloze aansluiting op de havo-opleiding van het Antoniuscollege. De leerroutes, zoals Technasium en TTO, die op het Antoniuscollege worden aangeboden worden ook in het onderbouw programma van Antoniusmavo XL aangeboden. Leerlingen krijgen zo een unieke mogelijkheid een havo-opleiding in 6 jaar af te ronden, in plaats van in 5 jaar.

U kunt ook contact opnemen met de teamleider mevr. M. van Kerkhof: m.vankerkhof@carmelcollegegouda.nl

Bring Your Own Device

Hybride onderwijs in relatie tot de Coronacrisis
In maart 2020 hebben we te maken gekregen met de Corona-pandemie. Dat betekent dat we, aansluitend aan een periode van thuisonderwijs, vanaf juni 2020 overstappen op hybride onderwijs. Hybride onderwijs is een combinatie van thuisonderwijs en fysiek onderwijs op school. Gemiddeld zit je dan twee dagen per week fysiek op school. Of dat in het schooljaar 2020-2021 nog nodig is, kunnen we nu nog niet overzien, maar het kan zijn dat we in ieder geval het schooljaar starten met hybride onderwijs.

Je eigen laptop of device nodig of niet?
Informatie- en computertechnologie is niet weg te denken uit modern onderwijs. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Het gebruik van digitale leermiddelen en de daarbij behorende devices wordt op school gestimuleerd en meer en meer geïntegreerd in de lespraktijk van allerlei vakken.

In de praktijk blijkt dat het een meerwaarde is wanneer een leerling altijd beschikt over een laptop en te allen tijde toegang heeft tot de digitale leermiddelen en opdrachten e.d. zowel thuis als op school. Voor wat betreft de hardware werken wij op vrijwillige basis met het principe ‘Bring Your Own Device’ (BYOD). Ook zonder een eigen laptop kunnen de lessen gevolgd worden. Dit houdt in dat we het hebben van een laptop niet verplicht stellen.

Rentcompany
Aangezien we ervaren dat steeds meer ouders/verzorgers zich ook realiseren dat het hebben van een laptop van meerwaarde is voor hun zoon/dochter, hebben wij onze leverancier de Rentcompany gevraagd om ook het huren/kopen van een laptop voor leerlingen van Antoniusmavo XL mogelijk te maken.

U bent dus niet verplicht om een laptop aan te schaffen en ook bent u niet verplicht om, als u een laptop wilt aanschaffen, deze bij de Rentcompany aan te schaffen. Wel heeft aanschaf bij de Rentcompany een aantal belangrijke voordelen:

In een normale situatie zorgt de Rentcompany ervoor dat de laptop aan het begin van het schooljaar aan de leerling uitgereikt wordt. Verder geldt dat indien de laptop defect raakt er gratis een leenlaptop op school beschikbaar is.

 • Degelijke laptops, speciaal gemaakt voor het onderwijs.
 • Goede service, verzekering en garantie.
 • Mogelijkheid tot huur van de laptop.
 • Levering inclusief een solide beschermhoes.

Eisen voor een zelf aan te schaffen laptop
Om u naast het aanbod via The Rent Company richting te geven bij het maken van uw keuze, adviseren wij u te letten op de volgende eigenschappen:

Een laptop met Windows sluit het beste aan bij onze kennis en manier van werken, onze docenten werken ook met een Windows-laptop. Een ander besturingssysteem mag wel, maar de eigen bedrevenheid van de leerling wordt in dat geval belangrijker. Ook kan het een enkele keer gebeuren dat ICT-toepassingen in de klas minder goed (of helemaal niet) werken onder een ander besturingssysteem.

 • Schermgrootte niet groter dan 14 inch, tussen 11,6 inch en 13,3 inch is het meest geschikt, pas ook het makkelijkst in rugzak of tas.
 • Een wifi-kaart met de volgende specificaties: ac/b/g/n, dual stream (2 x 2 MIMO).
 • Een accuduur van minimaal 6 uur.
 • Minimaal Core i3 processor, hoger dan i3 maakt laptop sneller.
 • Minimaal 4Gb intern geheugen, een groter werkgeheugen maakt de laptop sneller.
 • Windows 8.1 of hoger, bij voorkeur Windows 10.
 • 128 GB harde schijf, bij voorkeur een SSD-schijf (die maakt laptop veel sneller).
 • Minimaal 128 MB grafisch geheugen.
 • Ingebouwde camera, microfoon en speakers.