Timme en Hugo bezorgen Goudse Antoniusmavo XL een Nederlands Kampioenschap

Vrijdag 2 juni zijn Timme en Hugo uit klas 3 op overtuigende wijze Nederlands Schoolroei Kampioen geworden in de categorie ervaren jongens dubbeltwee.

Het Nederlands Schoolroei Kampioenschap (NSK) is een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarbij scholen uit heel Nederland in verschillende roeiboten met elkaar de strijd aan gaan. Deze competitie bestaat uit losse wedstrijden in meerdere categorieën: onderbouw of bovenbouw, ervaren of onervaren, jongens, meisjes of mixed, in een tweepersoonsboot of in een vierpersoonsboot met stuur. Enige voorwaarde is dat alle roeiers van een ploeg op dezelfde school zitten.

Ervaren roeiers, zijn scholieren die, soms al meerdere jaren, lid zijn van een roeivereniging. Onervaren roeiers zijn scholieren die gedurende ongeveer 8 weken voorafgaand aan het NSK de basisvaardigheden van het roeien hebben geleerd op roeivereniging in de buurt. Dat kan gebeuren door wekelijks een keer met de ploeg te oefenen, fanatieke ploegen ook wel twee keer per week.

De wedstrijdafstand is 500 m, wat zo’n 2 tot 3 minuten duurt. Elke ploeg roeit 3 wedstrijden, 2 heats en 1 finale. Een school mag net zoveel ploegen samenstellen als ze wil. Op basis van de uitslag van hun wedstrijd verdient elke deelnemende ploeg punten voor het schoolklassement. De school die aan het eind van de dag de meeste punten heeft, mag zich aan jaar lang Nederlands Kampioen Schoolroeien noemen.

Dit jaar deed voor het eerst een school uit Gouda mee: Antoniusmavo XL, onderdeel van het Carmelcollege Gouda. De deelname was nog heel bescheiden, met één ploeg. Maar wat voor een ploeg: Timme en Hugo wonnen hun beide heats met ruime afstand en deden er in de finale nog een schepje bovenop. De tijden van hun drie wedstrijden waren de drie snelste tijden van alle aanwezige ploegen. Het schoolklassement konden ze echter niet winnen. Dat ging naar een school met maar liefst 11 deelnemende ploegen.

De school heeft de deelname van Timme en Hugo aan deze wedstrijd goed ondersteund. De inschrijving voor de wedstrijd en de kosten daarvan werden geregeld, de jongens kregen een dag vrij om aan de wedstrijd mee te kunnen doen en er zijn speciaal voor deze wedstrijd mooie wedstrijdshirts gemaakt, die door Timme en Hugo met trots zijn gedragen. De Goudse Roei & Zeilvereniging ondersteunde de school en regelde de boot, het transport daarvan naar Amsterdam en de begeleiding op de wedstrijd.

Misschien dat we volgend jaar ook een onervaren ploeg kunnen samenstellen, die het roeien kunnen leren van Timme en Hugo en samen met hen mee kunnen doen. De Goudse Roei & Zeil Vereniging zal dat zeker steunen en hun roeiboten en roeitrainers beschikbaar stellen.