Schrijvers in de klas: Er was eens...

De eerste en tweede klassen doen bij het vak Nederlands mee aan het project 'Er was eens...'. Het project 'Er Was Eens…' is opgezet om leerlingen te stimuleren tot lezen. Samen met de leerlingen kiezen we een boek dat we samen zullen lezen. Lekker even voorgelezen worden uit een spannend boek als Jacht van Cis Meijer of Password van Mirjam Mous, om te ontdekken dat boeken lezen écht wel leuk is. De boeken die we voorlezen zijn Young Adult-boeken, die dus speciaal geschreven zijn voor jongeren.

Ook kwamen er deze week in de eerste en tweede klassen twee schrijvers van Young Adult-boeken (Martijn Niemeijer en Chinouk Thijssen) om te vertellen over hoe je een goed verhaal kunt schrijven en om natuurlijk te vertellen hoe hij of zij schrijver is geworden. De schrijvers gaven de leerlingen alvast tips mee voor de laatste opdracht van het project: een verhaal schrijven.

De leerlingen maken met de klas een verhaal, met een sterk begin, goed omschreven hoofdpersonen, plot-twists en cliffhangers. Tijdens de lessen Nederlands wordt er gewerkt aan dit verhaal en uiteindelijk, als elke leerling iets heeft toegevoegd aan het klassenverhaal, wordt het opgestuurd naar Passionate-Bulkboek, waar een jury alle verhalen van wel dertig scholen uit het hele land beoordeelt. Van al die verhalen wordt een mooie bundel gemaakt die alle leerlingen krijgen.

De jury kiest drie verhalen die in de finale komen. Die klassen maken een film over hun verhaal, een soort elevator pitch. Uit de drie films wordt een winnaar gekozen. De winnende klas krijgt een schoolfeest aangeboden en voor alle leerlingen een boekenkast met alvast tien boeken erin!