Veelgestelde vragen

  • Is het verplicht om een laptop aan te schaffen?

We raden ouders en verzorgers sterk aan om een laptop te kopen voor hun zoon of dochter, omdat leerlingen steeds vaker toegang moeten krijgen tot de digitale leermiddelen in en rond de les en de laptop noodzakelijk is bij afstandsonderwijs. 

  • Moet de laptop elke dag mee naar school?

De laptop hoeft niet standaard mee naar school. Docenten geven via SomToday aan wanneer of en wanneer de laptop gebruikt wordt in de les. In de loop van het schooljaar zal de laptop steeds vaker ingezet gaan worden, dit verschilt wel per vak.

  • Vervangt de laptop boeken?

Omdat we gebruik maken van Li-fo methodes (=Digitale licentie en Folio) hebben de leerlingen toegang tot zowel de digitale lesmethodes als de papieren boeken en werkboeken en in de lessen wordt ook van beide gebruik gemaakt. De digitale lesmethodes hebben als voordeel dat leerlingen adaptief op eigen tempo en niveau kunnen werken en direct feedback kunnen krijgen op wat ze doen. Leerlingen hoeven geen boek mee te nemen van een vak als ze die dag digitaal werken.

  • Hoe zorgen jullie er voor dat leerlingen niet de hele dag naar een beeldscherm kijken?

We gebruiken de laptop als verrijking van ons onderwijs maar dit vervangt niet de traditionele delen van een les zoals klassikale uitleg, samenwerking en schrijfopdrachten. Docenten wisselen deze werkvormen af met het gebruik van de laptop in de les. Het komt dus regelmatig voor dat de kleppen dicht blijven.

  • Welke laptop raden jullie aan?

We raden het gebruik van een Windows laptop aan omdat we op school veel met Office 365 werken. Omdat alle diensten die we gebruiken web-based beschikbaar zijn kan er ook gebruik gemaakt worden van een Chromebook of Apple.  Voor verdere eisen kun je hier kijken.

  • Welke software is nodig op de laptop?

Alle applicaties die we gebruiken zijn webbassed. Het belangrijkste wat er op de laptop moet staan is daarom een browser. Daarnaast raden we aan om Office 365 te installeren op de laptop. Leerlingen hebben toegang tot een licentie voor Office 365 via het mailaccount van school. U kunt hier vinden hoe u deze software kunt installeren.

  • Hoe zit het met garantie & schade?

Indien u een laptop aanschaft via The Rent Company kunnen leerlingen een leenlaptop krijgen op school indien de laptop stuk is. Als u via een andere weg een laptop aanschaft is schade en garantie eigen verantwoordelijkheid.

  • Hoe zit het met opladen van de laptop?

Leerlingen moeten zorgen dat de laptop volledig opgeladen maar naar school komt en over voldoende accuduur beschikt.

  • Waarvoor wordt welke app gebruikt?

SomToday is het startpunt voor leerlingen. Hier staat het rooster en het huiswerk van de leerlingen op. Vanuit SomToday kan verwezen worden naar andere (digitale) leermiddelen zoals Microsoft Teams For Education en de digitale lesmethodes. Daarnaast gebruiken we de Antonius app voor communicatie met de tutor en het verspreiden van informatie naar de ouders en leerlingen